
01 iun. Despre Coaching
Federația Internațională de Coaching (ICF) www.coachfederation.org definește coachingul ca fiind parteneriatul cu clienții într-un proces creativ și provocator care îi inspiră să-și maximizeze potențialul personal și profesional. Procesul de coaching deblochează deseori surse de imaginație, productivitate și conducere neexploatate anterior.
ICF este cea mai mare și recunoscută organizație din lume de coachi instruiți profesional. Reprezentând coachi executivi, de viață, de relații, de carieră, de conducere și multe altele, misiunea ICF este de a susține dezvoltarea coachingului, astfel încât să devină o parte integrantă a unei societăți prospere.
Coachingul este un proces de dialog eficient, cu impact ridicat, care ajută persoanele cu performanțe ridicate să-și îmbunătățească rezultatele în mod susținut în timp.
Datorită coachingului, oamenii din întreaga lume au reușit să-și depășească limitele și să-și atingă obiectivele personale și profesionale.
Pregătește-te să te inspiri din aceste povești adevărate de schimbări profunde!
Cu toții avem obiective pe care vrem să le atingem, provocări pe care ne străduim să le depășim și momente în care ne simțim blocați. Parteneriatul cu un coach iți poate schimba viața către o cale cu o mai mare împlinire personală și profesională.
Coachingul nu este terapie; nu vindecă pe nimeni, nu merge spre trecuturi traumatice.
Accentul se pune pe direcția în care un individ sănătos este susținut să depășească provocările și să fie mai eficient.
Coachingul nu este management. Coaching-ul este un instrument pe care un manager îl poate folosi, dar nu este singurul. Un manager conduce, îndrumă și / sau îi învață pe ceilalți. Coaching-ul este o abilitate puternică, dar nu singurul lucru pe care îl face un manager bun.
Coachingul nu este consultanță. Obiectivul principal nu este cel de analiză și recomandări; înseamnă mai mult ca cealaltă persoană să-și dezvolte propriile perspective și apoi să treacă la acțiuni noi pentru a-și îmbunătăți rezultatele.
Coachingul nu înseamnă instruire sau predare – care se concentrează pe schimbul de cunoștințe și cele mai bune practici și în care instructorul sau profesorul conduce sesiunea.
Coachingul nu este mentorat. Mentorul este un profesionist cu experiență care impărtășește din ceea ce știe celor care doresc și îi ajută să se inspire pentru ca apoi să poată alege direcția și acțiunile de urmat.
Coachingul nu este o disciplină progresivă.
Disciplina sau probațiunea progresivă este un proces de lucru cu angajații care nu sunt performanți, cu intenția de a documenta performanța lor slabă și încetarea angajării lor dacă aceasta nu se îmbunătățește. Coachingul trebuie separat de orice acțiune care poate conduce către disciplina progresivă.
În cartea sa “Quiet Leadership”, David Rock vorbește despre cadranele de mai jos, rezumând astfel toate cele descrise anterior.

Situație / Problemă (trecut) & Întreabă -> Consiliere/Terapie
Situație / Problemă (trecut) & Spune -> Consultanță
Soluție (Viitor) & Întreabă -> Coaching
Soluție (Viitor) & Spune -> Training/Mentoring
De reținut !
- coaching-ul nu funcționează atunci când este impus
- persoana care va beneficia de coaching (clientul) are libertatea de a-și alege coach-ul
- confidențialitatea conversațiilor de coaching (coach-client) este păstrată chiar dacă acordul este unul tripartit – adică sponsor, client și coach.
- feed-back-ul legat de proces va fi dat doar de client; coach-ul poate participa la o astfel de conversație alături de client dar nu va dezvălui informații fără acordul clientului
- în cazul unui acord tripartit obiectivele pot fi stabilite transparent – toate părțile sunt prezente